WELKE FIETSMAAT HEB IK NODIG? FIETS BOEK FIETSENWINKEL IN AMERSFOORT HELPT U GRAAG…

HOE BEPAAL IK DE JUISTE FRAMEHOOGTE VOOR MIJN NIEUWE FIETS?

In de oriëntatie naar een nieuwe fiets zijn er veel keuzes. Onder andere wat voor zithouding je wilt om het type fiets te kunnen bepalen, hoeveel versnellingen je wilt en of je een terugtraprem en/of handremmen wilt. En dan heb je eindelijk dé fiets gevonden die bij je past, moet je de framehoogte nog bepalen…

Voor het bepalen van de juiste framehoogte is het eigenlijk het beste om de framehoogte te testen bij Fiets Boek Fietsen in Amersfoort. Als je een fiets met de juiste framehoogte hebt, kun je comfortabel fietsen, goed kracht zetten en eenvoudig met de voeten bij de grond. Wil je eerst weten of de fiets van jouw keuze überhaupt in jouw framehoogte beschikbaar is, of wil je toch graag direct de fiets van je keuze ergens bestellen, dan helpen we je graag op weg met het bepalen van de juiste framehoogte.Geen zin om moeilijk te meten en rekenen?

Geen zin om moeilijk te meten en rekenen?

Lengte Ideale framehoogte in centimeters
1.30m – 1.55m 42 cm
1.50m – 1.70m 46 cm
1.55m – 1.75m 49 cm
1.57m – 1.77m 50 cm
1.65m – 1.85m 53 cm
1.72m – 1.92m 56 cm
1.75m – 1.95m 57 cm
1.85m – 2.05m 61 cm
Groter dan 1.90m 65 cm

Zelf de framehoogte berekenen:

  • Meetlint of centimeter
  • Rekenmachine of calculator op je telefoon
  • Jijzelf
  • Iemand om je te assisteren
  • Eventueel je huidige fiets

Heb je de benodigdheden bij elkaar gezocht? Dan gaan we van start!

Bepalen van de binnenbeenlengte

Voor het bepalen van de framehoogte kijk je naar de binnenbeenlengte. Om dit goed op te kunnen meten ga je met je voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar staan, liefst zonder schoenen. Meet vervolgens vanaf de grond langs de binnenkant van je been tot kruishoogte. Dit lukt je waarschijnlijk niet alleen, vandaar dat je ook iemand nodig hebt om je te assisteren.

De ideale framehoogte berekenen

Heb je de binnenbeenlengte opgemeten? Pak dan je rekenmachine erbij! Neem de binnenbeenlengte in centimeters en vermenigvuldig dit met 0,68 of met 68%. Nu krijg je een getal dat in centimeters de ideale framehoogte aangeeft. Het zadel is meestal in hoogte nog iets te verstellen waardoor je het nog wat beter kunt afstemmen of de afstand tussen twee frame maten iets kunt overbruggen. Hieronder staat voor een aantal framehoogtes de bijpassende binnenbeenlengte weergegeven om te checken of je het goed hebt gedaan:

Binnenbeenlengte in centimeters Ideale framehoogte in centimeters
62 42 cm
68 46 cm
72 49 cm
74 50 cm
78 53 cm
81 55 cm
82,5 57 cm
90 61 cm
100 65 cm

Framehoogte berekenen met je huidige fiets

Heb je al een fiets en ben je tevreden met de hoogte van je huidige fiets, dan kun je natuurlijk ook de framehoogte van je huidige fiets nameten. Dat doe je door de hoogte te meten vanaf het midden van de trapas tot aan de bovenkant van het frame – daar waar de zadelbuis uit het frame komt.

Niet elke fiets is in elke framehoogte beschikbaar. Daarnaast worden niet alle centimeters qua framehoogte gemaakt dus kan het maar zo zijn dat jouw perfecte framehoogte er niet is. Het beste is om de framehoogte dan te testen bij een winkel in de buurt. Op basis van jouw persoonlijke voorkeur kun je er dan voor kiezen om af te ronden naar boven of beneden. Over het algemeen is het zo dat als je een fiets gebruikt om te fietsen in de stad, functioneel van A naar B of om te toeren, je het beste naar boven kunt afronden – dan ervaar je meer comfort. Ben je een sportieve fietser dan kun je het beste afronden naar beneden – dan ervaar je meer wendbaarheid en kun je beter kracht zetten.

KOM JE ER TOCH NOG NIET UIT?

Kom bij ons langs in de winkel of mail ons: info@fiets-boek.nl

© Fiets Boek Fietsenwinkel Amersfoort